Ga je voor een warme, zachte uitstraling of wil je een stoere, industriële look?

Voordelen vloerverwarming

De vloer van je woning bepaalt in grote mate de stijl van je interieur. Wil je een stoere, industriële look? Dan past een betonlook pvc vloer, vinyl of marmoleum goed. Ga je voor een warme, zachte uitstraling? Dan kun je het best kiezen voor tapijt of een harde vloer in combinatie met een vloerkleed. Wil je juist een stijlvol en tijdloze vloer? Denk dan eens aan een houten vloer of houtlook vloer, liefst in zo’n chique visgraatpatroon. Welke vloer je ook kiest, het is handig te weten of je vloer geschikt is voor vloerverwarming. En dat zijn meer vloeren dan je denkt.

Niet alle vloeren zijn even geschikt voor vloerverwarming

Warmtedoorlaatbaarheid van je vloer

Niet alle vloeren zijn even geschikt voor vloerverwarming. Dit hangt met meerder zaken samen. Zo moet je vloer niet alleen bestand zijn tegen de temperaturen van de verwarming, maar ook in staat zijn de warmte gelijkmatig te verspreiden. Daarom is het belangrijk dat je weet wat de warmtedoorlaatbaarheid (van je vloer is. Deze zogenoemde ‘rc-waarde’ wordt aangegeven in m²K/W. Een vloer met een lage waarde is uitermate geschikt voor vloerverwarming. Deze vloeren kunnen de warmte namelijk het meest efficiënt verspreiden. Welke vloeren hebben zo’n lage rc-waarde en zijn dus geschikt voor vloerverwarming?

We geven je graag advies

Houten vloer en vloerverwarming

Hout en vloerverwarming: het kan, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten omdat hout kan krimpen of uitzetten wanneer het warm wordt. Lang niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming, sommige houtsoorten zijn bijvoorbeeld gevoelig voor vocht. De meeste eikenhouten vloeren uit onze NL Label vloerencollectie zijn geschikt voor vloerverwarming. Wil je hier meer over weten? We geven je graag advies.

Een optimaal effect

Laminaat en vloerverwarming

Voor laminaat in combinatie met vloerverwarming geldt in principe hetzelfde als bij een houten vloer: het materiaal kan krimpen of uitzetten. Daarnaast heeft laminaat heeft een isolerende werking, waardoor het effect van vloerverwarming niet optimaal is. De betere laminaatsoorten die wij in onze winkel verkopen zijn geschikt voor vloerverwarming, al moet je wel altijd rekening houden met een relatief hoog warmteverlies. Dit is het gevolg van de dikte van laminaatvloer en de aanwezigheid van een ondervloer. Wel zijn diverse soorten ondervloeren die laminaat geschikter maken voor vloerverwarming en vloerkoeling. Kom eens langs in onze winkel, dan kunnen we je er meer over vertellen!

Snel kunnen genieten van een aangenaam warme vloer

Pvc en vloerverwarming

Pvc vloeren zijn heel geschikt in combinatie met vloerverwarming. Pvc heeft een rc- waarde van ongeveer 0.0226 Kw/m2 en doordat de vloeren bestaan uit een dunne kunststof laag waardoor ze relatief weinig warmte tegenhouden. Daarnaast nemen pvc vloeren snel de temperatuur van de vloerverwarming aan en geleiden ze de warmte optimaal. Dit zorgt ervoor dat je minder energie verspilt en snel kunt genieten van een aangenaam warme vloer. Een ander voordeel van een pvc vloer in combinatie met vloerverwarming is dat er geen ondervloer nodig is omdat een pvc vloer direct op je (betonnen) vloer wordt verlijmd.

Het kunststof materiaal geleidt de warmte goed

Vinyl en vloerverwarming

Voor vinyl in combinatie met vloerverwarming geldt hetzelfde als voor pvc in combinatie met vloerverwarming. Het kunststof materiaal geleidt de warmte goed en door de dunne laag wordt er relatief weinig warmte tegenhouden. Dit maakt vinylvloeren heel geschikt voor vloerverwarming.

Het materiaal geleidt de warmte uitstekend

Marmoleum en vloerverwarming

Het natuurlijke materiaal linoleum, of Marmoleum, kan zonder problemen worden toegepast op vloeren met vloerverwarming. Het materiaal geleidt de warmte uitstekend. Als het geheel aan de onderzijde verlijmd is, is de geleiding ook voldoende bij toepassing als hoofdverwarming.

We adviseren je graag in onze winkel

Tapijt en vloerverwarming

Anders dan veel mensen denken, zijn de meeste tapijtsoorten prima te combineren met vloerverwarming. Belangrijk is wel dat het tapijt antistatisch is. Daarnaast moet je goed letten op de warmtedoorlaatbaarheid van het tapijt. De rc-waarde en de capaciteit van je vloerverwarming moeten op elkaar worden afgestemd, om optimaal te profiteren van de vloerverwarming. Het tapijt moet volledig verlijmd worden op de ondervloer met een lijmsoort die geschikt is voor vloerverwarming.

Wil je meer informatie over onze verschillende vloeren in combinatie met vloerverwarming? We adviseren je graag in onze winkel. Kom langs, of maak alvast een afspraak, dan reserveren we tijd voor je!

Het tapijt op de foto is een vloer van Desso Sense of Marble. De vloer heeft een marmer look met een soft feel.

Meer over vloeren

Een nieuwe vloer voor jouw huis

Kom inspiratie opdoen in onze woonwinkel

Andere blogberichten

 • De Elzenhof 9
  4191 PA Geldermalsen
 • 0345 580 900
Openingstijden
 • Maandag 13.00 - 17.30
 • Dinsdag 09.30 - 17.30
 • Woensdag 09.30 - 17.30
 • Donderdag 09.30 - 17.30
 • Vrijdag 09.30 - 17.30
 • Zaterdag 09.30 - 17.00
 • Zondag Gesloten
 • Persoonlijke aandacht
 • Rolstoel toegankelijk
 • Deskundig advies
 • Meubels op maat

Website realisatie Pixel Creation